Onze windmolen

Coöperatief Flevoland BV heeft voor De Nieuwe Molenaars een molen in het gebied gekocht. Lokale grondeigenaren of molenbezitters in het gebied konden deelnemen in Windpark, daarom was het nodig dat de windmolen werd aangeschaft. Tijdens het eerste participatiemoment, dat in de zomer van 2019 plaatsvond, kochten De Nieuwe Molenaars deze aandelen over, zodat zij nu écht hun eigen molen in het gebied hebben. Daarmee konden zij op hun beurt weer meedoen met participatie in Windpark Zeewolde BV. We werken mee aan groene energie in onze buurt, denken mee met Windpark Zeewolde en ondernemen in windenergie. 

Onze huidige windmolen

Onze molen staat aan de Gruttoweg, vlak bij de Vogelweg. Het is een windmolen van de fabrikant Vestas. Hij heeft een vermogen van 850 kW en levert gemiddeld 1.6 miljoen kWh aan stroom per jaar. Dit komt neer op bijna 6000 kWh per lid van de Nieuwe Molenaars.

Een paar leuke cijfers

De 83 nieuwe windmolens van Windpark Zeewolde vervangen straks de 220 oude windmolens. Met minder dan de helft van het eerdere aantal leveren ze maar liefst 2,5 keer meer energie. Dat komt doordat de nieuwe windmolens veel moderner en efficiënter zijn. Wanneer de nieuwe windmolens in bedrijf zijn, moeten de oude windturbines worden weggehaald voor 2026.

De nieuwe windmolens zijn een mooi staaltje technologie. Op 25 juni 2020 maakte Windpark Zeewolde bekend dat er turbines van het merk Vestas zullen komen. Een nieuwe molen levert al gauw jaarlijks 8 GWh stroom op! En hoe harder het waait, hoe meer energie (en opbrengst!)

Wist je dat:

  • Je met een nieuwe molen 505.385 smartphones een jaar lang kunt opladen?
  • En je met deze opbrengst 7.729.412 keer de afwas door de vaatwasser kunt laten doen?
  • Jouw Toyota Prius maar liefst 1.642.500 keer opgeladen kan worden met de opbrengst van één windmolen?

Inschrijven lid DNM

"*" geeft vereiste velden aan

Geboortedatum*


Ik ben*


Wil je de nieuwsbrief ontvangen?
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.